Objavljena publikacija PKS “Unapređenje Energetske Efikasnosti Kroz Model Javno-Privatnog Partnerstva”

Ovog meseca Privredna Komora Srbije objavila je publikaciju namenjenu da doprinese informisanosti o modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) na polju energetske efikasnosti. Publikacija je namenjena lokalnim samoupravama kao i široj javnosti, u cilju da se podigne svest o ovom modelu razvoja koji se već decenijama koristi širom sveta i obnove lokalne infrastrukture.

 

Potencijal za energetsku efikasnost u Srbiji je ogroman i predstavlja veliku mogućnost uštede. Rad sa privatnim partnerima kroz JPP model bi omogućio neverovatne rezultate, ali smatra se da ga koči dezinformisanost od strane lokalnih samouprava i komplikovana birokratija. Publikacija “Unapređenje Energetske Efikasnosti Kroz Model Javno-Privatnog Partnerstva” je namenjena da služi kao vodič kroz ovaj relativno nov model, njegov pravni okvir, uz praktične savete i konkretna iskustva iz Srbije i regiona. U tu svrhu, unutar publikacije se nalaze i korisni kontakti institucija čiji je cilj da podspeše razvoj projekata i pruže svu podršku lokalnim samoupravama.

Publikacija Privredne Komore Srbije prikuplja najbolje savete za lokalne samouprave od strane samog državnog vrha, u vidu intervjua sa Potpredsednicom Vlade i ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, kao i predsednikom Privredne Komore Srbije Markom Čadežom. Pored njih, o svojim pozitivnim iskustvima sa JPP modelom svedoče gradonačelnici iz Srbije kao i regiona – Vladan Vasić gradonačelnik Pirota i Zoran Janković gradonačelnik Ljubljane su među mnogim pristalicama JPP modela. Komisija za JPP i nezavisni konsultanti su isto doprineli u izradi ove publikacije sa svojim iskustvima i savetima. Publikacija takođe sadrži pravne savete i mišljenja međunarodnih finansijskih institucija, a i iskustva privatnih partnera koji su izveli uspešne JPP projekte u Srbiji do sad.

Model javno-privatnog partnerstva omogućava privatnim partnerima da učestvuju u javnim projektima energetske efikasnosti. Proces ide tako što javni partner raspisuje tender i bira najbolju ponudu za određeni projekat. Projekti mogu obuhvatati sve što utiče na energetsku efikasnost lokalne samouprave, od javne rasvete do grejanje škola i bolnica, energetske sanacije zgrada, upravljanje gradskim toplanama, raspolaganje komunalnim otpadima, itd. Privatni partner predlaže rešenje, obezbeđuje čitavu investiciju, izvodi radove i odgovaran je za rad projekta i održavanje opreme tokom trajanja ugovora sa javnim partnerom. Javni partner od samog početka rada projekta raspolaže sa jednim delom uštede, a od ostatka otplaćuje investiciju privatnom partneru tokom trajanja ugovora. Po isteku ugovora, javnom partneru pripadne ceo projekat sa sve opremom, kao i sveukupna ušteda.

Publikaciju možete preuzeti u pdf formatu ovde.

Ostanite u toku.

Prijavite se na novosti kompanije Resalta.

Uslovi.

Prijavom na naš bilten slažete se da primate e-poštu od Resalta d.o.o. Cilj našeg biltena je da posetioce, partnere, klijente i širu javnost upoznamo sa radom kompanije Resalta, njegnim novim projektima, razvojem, predstojećim događajima kao i vestima o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Učestalost izdavanja biltena će biti najviše jednom mesečno, uz moguće izuzetke za neplanirane, ali važne vesti. Zadržavamo isključivo pravo da modifikujemo ili prekinemo izdavanje biltena, u bilo koje vreme i bez obaveštenja. Vašu privatnost shvatamo ozbiljno i nikada nećemo komunicirati ili prodavati vaše podatke trećim stranama. Možete se odjaviti od biltena u bilo kom trenutku.