Resalta potpisala javno-privatno partnerstvo za snabdevanje energijom KPZ Sremska Mitrovica

Resalta započinje javno-privatno partnerstvo (JPP) na polju energetske efikasnosti sa Kazneno popravnim zavodom u Sremskoj Mitrovici. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu potpisali su Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ-a, i Ankica Barbulov, direktorka Resalta d.o.o., 22.11.2019.

foto
Ankica Barbulov, direktorka Resalta d.o.o., s Aleksandrom Alimpićem, upravnikom KPZ Sremska Mitrovica

Ustanova KPZ je izgrađena po naredbi Austro-Ugarskog cara Franje Josifa u periodu od 1895. do 1899. godine. Od završetka Prvog svetskog rata, tj. do 1941. godine Kazneno-popravni zavod je bio u sastavu kaznenog sistema Kraljevine Jugoslavije, a od završetka Drugog svetskog rata do danas svoje funkcije ostvaruje u sistemu izvršenja krivičnih sankcija SFRJ, odnosno Republike Srbije. Kapacitet ustanove je projektovan za smeštaj 1.150 osuđenih lica, a prosečno brojno stanje je 1.280 osuđenih lica i 65 pritvorenika koji se nalaze u istražnom odeljenju. 

Projekat obuhvata ugovornu isporuku toplotne energije i obnovu postojećih sistema za njenu proizvodnju, kako bi se obezbedilo sigurnije i ekonomičnije snabdevanje KPZ toplotnom energijom za grejanje i pripreme sanitarne tople vode. Resalta kao privatni partner će izgraditi novu kotlarnicu na drvnu sečku i prateće skladište, sa dva kotla na biomasu ukupnog kapaciteta 2 x 1,5 MW. Obzirom da će se za proizvodnju drvene sečke koristiti otpad od proizvodnje euro paleta koju obavlja KPZ, projekat će biti samoodrživ. Ovim se godišnje emisije CO2 smanjuju za 1.400 tona, dok su finansijske uštede na proizvodnji toplotne energije tokom ugovornog perioda za javnog partnera 7%, a po isteku će dostići čak 72%.

Kotlarnica će snabdevati 25 objekata u okviru Kazneno popravnog zavoda toplotnom energijom i obezbeđivati toplotu za pripremu sanitarne tople vode za potrebe 14 objekata među kojima su glavni paviljoni zavoda. Nova kotlarnica će obezbediti javnom partneru ne samo stabilnije snabdevanja energijom, već i supstitutciju neekološkog, skupog i uskoro zakonom zabranjenim energetnom (mazutom) obnovljivim izvorom energije (drvenom sečkom), kao i smanjenje emisija CO2.

Period trajanja javnog ugovora je 15 godina, tokom kojeg su obaveze privatnog partnera izrada celokupne projekne dokumentacije, ishodovanje svih potrebnih dozvola u saradnji sa javnim partnerom, implementacija i finasiranje svih predloženih mera energetske efikasnosti, ishodovanje trajnih upotrebnih dozvola, nabavka potrebne količine energenta (drvne sečke), održavanje novoprojektovanog sistema proizvodnje toplote, osiguranje mašinske i elektro opreme, uredno vođenje parametara proizvodnje toplotne energije i izveštavanje javnog partnera, mesečno merenje isporučene količine toplote.

Javno-privatna partnerstva omogućavaju gradovima, opštinama i državnim ustanovama da kroz partnerstvo sa privatnim kompanijama poboljšaju energetsku efikasnost kroz implementaciju različitih mera unapređenja. Privatni partner finansira ceo projekat, a javni partner isplaćuje investiciju od ostvarenih ušteda tokom trajanja ugovora, tokom kojeg privatni partner pruža usluge upravljanja i održavanja. Javni partner ima nula troškova za ove projekte i odmah ostvaruje korist od ušteda.

Resalta je realizovala neka od prvih javno-privatnih partnerstava na polju energetske efikasnosti u Srbiji, uključujući osvetljenje u gradovima Kruševac, Petrovac na Mlavi, kao i prvo JPP za snabdevanje toplotnom energijom četiri osnovne škole u ​​gradu Pirotu i projekat snabdevanja toplotnom energijom specialne bolnice ”Gornja Toponica”. Resalta je takođe deo konzorcijuma koji je izvršio energetsku sanaciju 49 zgrada u gradu Ljubljani, najvećem takvom projektu u jugoistočnoj Evropi, i trenutno radi na drugoj energetskoj sanaciji Ljubljane.

Ostanite u toku.

Prijavite se na novosti kompanije Resalta.

Uslovi.

Prijavom na naš bilten slažete se da primate e-poštu od Resalta d.o.o. Cilj našeg biltena je da posetioce, partnere, klijente i širu javnost upoznamo sa radom kompanije Resalta, njegnim novim projektima, razvojem, predstojećim događajima kao i vestima o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Učestalost izdavanja biltena će biti najviše jednom mesečno, uz moguće izuzetke za neplanirane, ali važne vesti. Zadržavamo isključivo pravo da modifikujemo ili prekinemo izdavanje biltena, u bilo koje vreme i bez obaveštenja. Vašu privatnost shvatamo ozbiljno i nikada nećemo komunicirati ili prodavati vaše podatke trećim stranama. Možete se odjaviti od biltena u bilo kom trenutku.