Livar, Črnomelj – Slovenija

Rezultati projekta
105.000

EUR

 godišnje uštede

686

MWh

godišnje uštede toplotne energije

807

MWh

godišnje uštede električne energije

Stanje pre ugovora i zahtevi klijenta

Livar kompanija je specializovana za mehaničku obradu i proizvodnju nodularnog liva i ima više proizvodnih lokacija širom Slovenije.

Posle uspešne realizacije Resalta projekta energetske efikasnosti u Livarovoj fabrici u Ivančnoj Gorici, energetski pregled je pokazao da fabrika u Črnomelju ima još veći potencijal za uštede.

Klijent je proizvodio komprimovani vazduh uz pomoć tri kompresora, od kojih su dva instalisana 1980ih godina.

Sistem je trošio puno energije, a s obzirom da je komprimovani vazduh neophodan za Livarovu proizvodnju, bilo je potrebno izvršiti potpunu renovaciju postrojenja.
 

Resalta rešenje

Resalta rešenje je instalacija novog vijačnog kompresora sa 132 kW nominalne električne snage (sa kontrolom frekvencije) i dva od 90 kW.

Najnoviji od postojećih kompresora će biti zadržan kao rezervni kompresor.

Novi kompresori će biti povezani sa naprednim sistemom nadzora.

Zbog rđe i zastarelosti, posuda pod pritiskom ispred kompresorke stanice će takođe biti zamenjena.

Pored renoviranja kompresorske stanice će biti sproveden i sistem za oporavak otpadne toplote iz stanice.

Klijent je želeo da iskoristi otpadnu toplotu za sušenje farbanih proizvoda, za koju se trenutno koristi lož ulje.

Da bi se omogućilo sušenje toplotnom energijom iz kompresorske stanice, adaptirana je cela proizvodna linija, obe zgrade su povezane cevima i pravilno regulisanje je obezbeđeno.

Želite li da vidite još?

Preuzmite našu brošuru.

Uslovi.

Prijavom na naš bilten slažete se da primate e-poštu od Resalta d.o.o. Cilj našeg biltena je da posetioce, partnere, klijente i širu javnost upoznamo sa radom kompanije Resalta, njegnim novim projektima, razvojem, predstojećim događajima kao i vestima o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Učestalost izdavanja biltena će biti najviše jednom mesečno, uz moguće izuzetke za neplanirane, ali važne vesti. Zadržavamo isključivo pravo da modifikujemo ili prekinemo izdavanje biltena, u bilo koje vreme i bez obaveštenja. Vašu privatnost shvatamo ozbiljno i nikada nećemo komunicirati ili prodavati vaše podatke trećim stranama. Možete se odjaviti od biltena u bilo kom trenutku.