Pilot projekat pametni sistemi daljinskog grejanja Resalte i Energetike Ljubljana

Resalta, u partnerstvu sa Energetikom Ljubljana, sprovodi pilot projekat za pametne sisteme daljinskog grejanja u gradu Ljubljana. Glavni cilj projekta je uključivanje 4.500 podstanica daljinskog grejanja u jedan jedinstveni informacioni sistem, čime bi se cela mreža daljinskog grejanja uvela pod centralni nadzor.

Resalta, u partnerstvu sa Energetikom Ljubljana, sprovodi pilot projekat za pametne sisteme daljinskog grejanja u gradu Ljubljana. Glavni cilj projekta je uključivanje 4.500 podstanica daljinskog grejanja u jedan jedinstveni informacioni sistem, čime bi se cela mreža daljinskog grejanja uvela pod centralni nadzor.

Kao jedna od najvećih energetskih distributivnih kompanija u Sloveniji, Energetika Ljubljana upravlja dvama najvećim slovenskim infrastrukturnim sistemima za daljinsko snabdevanje energijom: sistemom daljinskog grejanja u Ljubljani i ljubljanskim distributivnim sistemom za gas. Njen sistem daljinskog grejanja je jedan od ekološki najprihvatljivijih sistema snabdevanja energijom, ali još uvek je podložan toplotnim gubicima i drugim izazovima koji su svojstveni za distribuciju tople vode za grejanje.

Energetika Ljubljana je odabrala partnerstvo sa Resaltom kako bi učestvovala u ovom inovativnom projektu, sa fokusom na pružanje pouzdane toplote kupcima, uz stalno optimizovanje distribucije toplote kako bi se povećala ekološka i ekonomska efektivnost.
Da bi se to postiglo, projekat je implementirao sveobuhvatnu IT platformu za praćenje, upravljanje i optimizaciju podstanica daljinskog grejanja. Primanje podataka direktno iz podstanica omogućava da se identifikuju problemi, čak i pre nego što se pojave, i da se stvore uslovi za njihovo rešavanje, čime se smanjuju troškovi i gubitak vremena. Pored uštede goriva zbog nižih toplotnih gubitaka, uz korišćenje preciznih i pravovremenih podataka o potrošnji toplote, Energetika Ljubljana će moći da optimizuje distribuciju, a time i ostvari uštedu električne energije zbog manjeg protoka vode kroz mrežu. Osim toga, inovativni ,,web’’ interfejs omogućava aktivno uključivanje korisnika, omogućavajući im da prate vlastitu potrošnju i da je prilagođavaju.

Celokupan instalirani sistem pametnog upravljanja energijom pruža stabilan, fleksibilan i efikasan okvir za digitalizaciju i optimizaciju mreža za distribuciju toplote. On pruža sveobuhvatan skup alata koji se mogu koristiti za poboljšanje performansi distributivne mreže, kao i za identifikaciju grešaka i loših performansi podsistema (podstanica i drugih uređaja).
Projekat istovremeno omogućava smanjenje troškova rada distributivnih mreža, pruža mogućnost kontrole rada toplotnih stanica i pruža alat za edukaciju potrošača o pravilnom korišćenju energije kroz pregled i povećanje uvida u način korišćenja energije. Dugoročni cilj je korišćenje sistema u cilju snižavanja povratne temperature tople vode za 20°C. Ovo može rezultirati godišnjom uštedom od preko milion evra zbog uštede goriva i smanjenja potrošnje električne energije za rad mreže.

Kao vodeći projektni partner, Resalta implementira sistem i radi sa drugim opštinama u regiji na uvidu i razmeni znanja i iskustava u vezi sa projektom.

Projekat je podržan od strane SPIRIT Slovenija - Javne agencije za preduzetništvo, internacionalizaciju, strana ulaganja i tehnologiju u okviru programa „Pilot/demonstracionih projekata: konverzija, distribucija i upravljanje energijom“ koji je fokusiran na pružanje podrške inovativnim projektima u oblasti energetske efikasnosti za distributivne mreže i strategije pametne specijalizacije Republike Slovenija u kategoriji pametnih gradova i zajednice.

Resalta i Energetika Ljubljana su primaoci sredstava u iznosu od 863.805,08 € na tenderu "Pilot/Demonstracioni projekti - I deo: konverzija, distribucija i upravljanje energijom".

Investiciju sufinansiraju Evropska unija iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i Republika Slovenija.

Ostanite u toku.

Prijavite se na novosti kompanije Resalta.

Uslovi.

Prijavom na naš bilten slažete se da primate e-poštu od Resalta d.o.o. Cilj našeg biltena je da posetioce, partnere, klijente i širu javnost upoznamo sa radom kompanije Resalta, njegnim novim projektima, razvojem, predstojećim događajima kao i vestima o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Učestalost izdavanja biltena će biti najviše jednom mesečno, uz moguće izuzetke za neplanirane, ali važne vesti. Zadržavamo isključivo pravo da modifikujemo ili prekinemo izdavanje biltena, u bilo koje vreme i bez obaveštenja. Vašu privatnost shvatamo ozbiljno i nikada nećemo komunicirati ili prodavati vaše podatke trećim stranama. Možete se odjaviti od biltena u bilo kom trenutku.